ثبت نام | ورود
English
امروز سه شنبه 1403.2.4 Iranian Construction Engineering and Management
صفحه اصلی
مطالب حرفه ای و صنفی

مهم ترین سوالات در مورد عضويت، اخذ پروانه فعاليت و ارتقا پایه در سازمان نظام مهندسي ساختمان

مهم ترین سوالات در مورد عضويت، اخذ پروانه فعاليت و ارتقا پایه در سازمان نظام مهندسي ساختمان

سازمان نظام مهندسی ساختمان کجاست؟

سازمان نظام مهندسی یک سازمان غیرانتفاعی است که برکیفیت ساخت و ساز هر استان نظارت میکند تا براسا س مقررات ملی ساختمان طراحی و اجرا شود .

یعنی اگه کسی بخواد ساختمانی رو بسازه باید کلیه مراحل طراحی و اجرای ساختمان با تائید کارشناس نظام مهندسی انجام شود . کارشناسان رشته های عمران در دو گرایش محاسبه و نظارت و نیز معماری در دو گرایش طراحی و نظارت و همچنین رشته ای نقشه برداری ، شهرسازی ، ترافیک ، تاسیسات برقی و تاسیسات مکانیکی بازوهای اجرایی و سرمایه های انسانی این سازمان هستند . این افراد با برگزاری آزمون از بین کارشناسان رشته های مورد نیاز انتخاب میشوند وپس از دریافت پروانه اشتغال بکار می توانند با این سازمان همکاری نمایند .

شاید سازمان نظام مهندسی را بتوان بزرگترین نهاد غیر دولتی و NGO در كشور دانست. طبق آمارهای تقریبی ، سازمان نظام پزشكی حدود ۲۰۰ هزار عضو دارد كه شامل پزشكان، داروسازان، دندانپزشكان و... می باشد. این در حالی است كه سازمان نظام مهندسی ساختمان به تنهایی چیزی حدود ٤٦٠ هزار عضو در سراسر كشور دارد.

شاید اولین و مهمترین مسئله برای فارغ التحصیلان رشته هایی از قبیل عمران، معماری، شهرسازی و... عضویت در این سازمان و دریافت پروانه اشتغال به كار از سازمان نظام مهندسی استان ساكن در آن باشد . لذا در این يادداشت سعی داریم با توجه به جمعیت ٤٦٠ هزار نفری عضواین سازمان كه روز به روز نیز بر تعداد آنها افزوده می شود به مراحل اخذ پروانه اشتغال به كار و چگونگی تمدید و ارتقاء آن بپردازیم.

یكی از مزیت های داشتن این پروانه، وجود یك شماره خاص در نظام مهندسی هر استان به هر شخص است كه تقریبا مشابه همان شماره نظام پزشكی می باشد و افراد دارای پروانه اشتغال می توانند برای تاسیس شركت، دفاتر مهندسی و... اقدام كنند و یا حتی امتیاز سهمیه خود را به شركت های قانونی شاغل در صنعت ساختمان واگذار كنند.

چه زمانی می توان در آزمون شركت كرد؟

همه فارغ التحصیلان این رشته ها بعد از گذشت ۳ سال از مدرك كارشناسی یا ۲ سال از مدرك كارشناسی ارشد و یا ۱ سال از مدرك دكترای خود می توانند در آزمون نظام مهندسی شركت كنند و در صورت پذیرفته شدن در این آزمون كه عموما به صورت open book برگزار شده و در كلیه رشته ها حدنصاب قبولی ۵۰ درصد كل نمره می باشد اشتغال به كار پایه ۳ دریافت كنند. البته در رشته هایی مانند مهندسی عمران پروانه اشتغال به كار در سه بخش اجرا، محاسبات و نظارت وجود دارد كه برای هر كدام از آنها آزمونی جداگانه گرفته می شود و هر كدام از مهندسین با قبولی در هر یك از این آزمونها پروانه اشتغال به كار پایه ۳ در آن بخش را دریافت می كنند.

اولین مرحله برای شرکت در آزمون نظام مهندسی و دریافت پروانه چیست ؟

اول باید به سازمان نظام مهندسی استان خود مراجعه کنید وعضو سازمان نظام مهندسی شوید . برای عضویت باید یه سری مدارک را به سازمان ارائه نمایید . پس از بررسی در واحد عضویت سازمان نظام مهندسی استان مشخص می شود که آیا شما می توانید به عضویت سازمان درآیید یا نه ؟

مدارک عضویت

برخی از مدارک عبارتند از :

1) مدرک تحصیلی همراه با یک کپی برابر اصل ( کاردانی کارشناسی کارشناسی ارشد دکترا )

2) مدرکی برای احراز محل سکونت مثل سند منزل یا اجاره نامه همراه با کپی

3) کلیه مدارک شخصی شامل شناسنامه و کارت ملی و پایان خدمت همراه با کپی و یک قطعه عکس زمینه سفید .

4) بعد از عضویت و حصول اطمینان ازاحراز شرایط شرکت دردوره آتی آزمون نظام مهندسی باید برای آزمون آماده شوید .

اولین مرحله برای شرکت در آزمون چیست ؟

برای شرکت در آزمون شما باید در موعد مقرر به سایت سازمان مقررات ملی ساختمان مراجعه و ثبت نام کنید . در زمانی که اعلام میشود به سایت مراجعه و تائیدیه ثبت نام خودرا از سازمان نظام مهندسی استان خود دریافت کنید .

در زمان مقرر پرینت کارت ورود بجلسه را بگیرید و روز آزمون سر جلسه حاضر شده و آزمون دهید .

چه کسانی می توانند در این آزمون شرکت کنند ؟

کلیه کارشناسان عضو سازمان در رشته های هفتگانه که حداقل سه سال از فارغ التحصیلی آنها گذشته باشد . کارشناسی ارشد 2 سال و دکترا یک سال .

من کارشناسی ناپیوسته دارم آیا مدرک کاردانی من هم محاسبه میشه ؟

کسانی که مدرک کارشناسی ناپیوسته دارند چنانچه مدرک کاردانی آنها مرتبط با مهندسی همان رشته باشد هر 5 سال سابقه کار با مدرک کاردانی معادل یک سال کارشناسی محاسبه می شود . حداکثر تا 10 سال سابقه کاردانی معادل دو سال سابقه کارشناسی در نظر گرفته خواهد شد . این موضوع را از واحد عضویت سازمان استان خود سوال کنید و مطمئن شوید مدرک کاردانی شما با کارشناسی مرتبط هست یا خیر .

منابع آزمون چیست ؟

منابع آزمون هر رشته عبارتست از تعدادی مبحث از مباحث 20 گانه سازمان مقررات ملی ساختمان و همچنین منابعی خارج از مباحث 20 گانه شامل راهنمای برخی مباحث ، کتابهای دانشگاهی ، مجلات معابر داخلی و خارجی و استانداردهای مربوط به آن رشته .

سوالاتش تستیه و یا تشریحی ؟

بجز بخش طراحی رشته معماری بقیه آزمونها تستی چهار جوابی است .

آزمون جزوه باز برگزار می شود ، یعنی هر کتابی را هم می توانیم با خود سر جلسه ببریم ؟

شما باید منابع آزمون رو هم با خودتون ببرین و هرکتابی که دوست دارین ولی یه کامیون کتاب نبرین! بجاش قبلا به اندازه کافی مطالعه کرده باشید تا سر جلسه وقت شما تلف نشده و وقت کم نیارید ! استفاده از كتب كمك آزمون كه حل سوالات قبل رو داشته باشه كمك مهمي ميكنه، به علاوه اينكه استفاده از كليد واژه هاي مناسب بسيار مفيد خواهد بود براي استفاده بهينه از زمان در جلسه آزمون.

شرط قبولی در آزمون چیست ؟

شما باید به تعداد 60 سووال پاسخ بدهید . هر کس که حداقل به 50 درصد سوولات درست جواب بده قبوله . یعنی حداقل 30 تا سووال رو باید درست جواب بدین .

تست هاش نمره منفی هم داره ؟

بله . برای جلوگیری از پاسخهای شانسی و تصادفی هر پاسخ اشتباه یک سوم نمره منفی داره .

آزمون رو سازمان نظام مهندسي برگزار می کند ؟

خير، مجري برگزاري ، سازمان سنجش آموزش کشور به نیابت وزارت راه و شهرسازی است.

آیا میشود از ماشین حساب و یا موبایل استفاده کرد ؟

استفاده از ماشین حساب آزاد است ولی موبایل ، تبلت و ... خیر !

اگه خدای ناکرده قبول نشدیم چی میشه ؟

نگران نباشید این آزمون سالی دو بار معمولا در شهریور و اسفند هر سال برگزار میشه و برای آزمون بعدی تجربه تون میره بالا و قبول می شوید !

آیا اجاره دادن پروانه قانونی است ؟

سوال سختی است ولی اگرخودتان بتوانید با پروانه تان کار کنید خیلی بهتر است و اگر در شرکتی پروانه تان را می گذارید، مراقب مسولیت های حقوقی آن باشید.

مزایای قبولی در این آزمون چیست ؟

مهمترین مزیتش این است که شما عضو دارای پروانه اشتغال بکار سازمان نظام مهندسی کشور میشوید ، دارای مهر نظام مهندسی شده و تجربه جدیدی را می آموزید ، با افراد جدیدی آشنا می شوید و وارد فاز نوینی از زندگی کاری خود می شوید که البته برایتان اندكي درآمد زاست و سازمان نظام مهندسی در قبال خدماتی که به جامعه ارائه می کنید از شما حمایت می کند . سازمان هر استان دارای امکانات رفاهی ، خدماتی ، علمی ، بازدیدها و دوره های آموزشی است که با مراجعه به سایت نظام مهندسی استان خودتان می توانید از آن آگاهی يابيد.

حالا اگر سرمایه گذاری کردیم و قبول نشدیم چی ؟؟

شما لازم نیست هزینه زیادی کنید . فقط هزینه عضویت در سازمان نظام مهندسی است ( حدود صد هزار تومان ) . بعد کتابها رو می خرید وشروع به مطالعه می کنید.

حالا با تمام تلاشهایی که می کنید دو حالت پیش خواهد آمد :

1) اگر قبول شدید که می توانید با پروانه اشتغال خودتون وارد صنعت ساختمان شوید ، کار کنید به جامعه خدمات دهید و درآمد کسب کنید و یا اینکه حداقل آن را برای یکسال اجاره بدهید .

2) اگر قبول نشدید خب اشکالی نداره چیز زیادی از دست نداده اید . اطلاعات خودتون رو اضافه کردین و می توانید ششماه بعد باز هم شرکت کنید و با تجربه ای که امسال بدست آوردید دوره بعدی راحت تر قبول شوید .

برای ارتقاء پایه نظام مهندسي چه باید كرد؟

در سازمان نظام مهندسی، پایین ترین درجه پروانه اشتغال به كار پایه ۳ می باشد كه مهندسانی كه دارای این پروانه باشند طبق ماده ۱۱ قانون نظام مهندسی پس از گذشت ۴ سال می توانند از پایه ۳ به ۲ و پس از گذشت ۵ سال دیگر از پایه ۲ به ۱ ارتقاء پیدا كنند . شایان ذكر است كه هیچ مهندسی با هر میزان تحصیلات و سابقه كار به هیچ عنوان نمی تواند از پایه ۳ یكباره به پایه ۱ ارتقا پیدا كند و گذشت زمان و كسب تجربه برای ارتقاء پایه امری الزامی است. طریقه ارتقای پایه در پروانه اشتغال به این صورت است كه افراد دارای پروانه اشتغال پایه ۳ در یك سری كلاس ها و دوره ها شركت كرده و در یك آزمون داخلی امتحان می دهند كه به شرط قبولی در آن آزمون، حضور در كلاس ها و گذ‌شت زمان كافی می توانند ارتقاء پایه داشته باشند به نحوی كه اگركسی در سال ۸۷ از دانشگاه در مقطع كارشناسی فارغ التحصیل شده باشد و به طور مرتب در حرفه مهندسی فعالیت داشته باشد به شرط قبولی در آزمون ها در سال ۹۰ پایه ۳، در سال ۹۴ پایه ۲ و در سال۹۹ می تواند پروانه اشتغال به كار پایه یك را كسب كند. ضمن اینكه ارتقاء پایه ها در سازمان نظام مهندسی به میزان تحصیلات و مدرك تحصیلی ارتباطی ندارد بلكه یك فرد با مدرك كارشناسی می تواند دارای پایه یك باشد در حالی كه شخص دیگری با مدرك دكترا پروانه اشتغال به كار نداشته باشد یا دارای پروانه پایه ۳ باشد.

نویسنده مطلب: حميدرضا روانشادنيا، دانش آموخته عمران زلزله و مولف كتب آزمون نظام مهندسي

نقل از سایت مرجع مهندسی و مدیریت ساخت، www.irancem.com

 



آرشيو مطالب...


محمد نشوي : با سلام خدمت آقاي دكتر روانشادنيا ، ميخواستم بدونم مدرك ارشد مديريت ساخت عمران در پروانه نظام ثبت ميشه ؟ و اگر ميشه در سنوات ارتقا پايه تاثيري داره؟
Copyright 2012
تعداد کاربران: 46